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Declaration of conformity 

 

            

 

Statement on “substances of very high concern” (SVHC) according to the Regulation (EC) No 

1907/2006 of the European Parliament and of the Council of 18 December 2006 concerning 

the Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals (REACH), published 

on the 30th December 2006 in the Official Journal of the European Union 396/1 and latest 

REACH – SVHC Update 

 

Dear Sirs, 

 

We thank you for your inquiry concerning our information obligations for “candidate list of 

substances of very high concern for authorization” (so called “SVHC”) in our articles according 

to Art. 33 of the REACH-Regulation (EC) No 1907/2006. REACH provides our company in the 

role of a “downstream user” and a “supplier of an article” with several obligations on giving 

and disseminating product information along the supply chain. 

Unfortunately, it is unclear to many companies what these information obligations concretely 

imply. This often leads to situations where different companies along the supply chain request 

one another to certify the “REACH-conformity” or to give a full substance analysis of their 

products and to fill in apparently adequate documents. These kinds of statements are not 

intended by the REACH-regulation though and are also not helpful in complying with the 

mandatory communication and information obligations. In the end they are just causing a 

large amount of time and effort for most companies without resulting in legal certainty or any 

other benefit for the involved parties. 

Therefore, we would like to let you know in detail what kind of information we as a “supplier 

of an article” will provide to you according to the REACH-regulation. 

 

Our information obligation according to art. 33 par. 1 REACH 

The products (screws) we supply are legally defined as articles under REACH.1 According to 

Art. 33 para. 1 REACH, any supplier of an article is obliged to provide the recipient of the 

article with sufficient information, available to the supplier, to allow safe use or, as a 

minimum, name the substance of the EChA-candidate list2  (meeting the criteria in Article 57 

and identified in accordance with Article 59 para.1) if this substance exceeds a concentration 

of 0.1 per cent in weight (w/w) of the article. 

  

 
1 Art. 3 no. 3 REACH: article: means an object which during production is given a  

special shape, surface or design which determines its function to a greater degree  

than does its chemical composition. 
2 http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list 
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In applicable cases we will fulfil this obligation, of course, in order to ensure our customer’s 

accustomed safe handling of our high-quality products. We are keeping in close contact with 

our own suppliers to keep the information available to us up-to-date and until now, we have 

not received any information about candidate list-SVHCs contained in our products 

whatsoever. Therefore, we assume that (according to in-formation available to us at this 

point) our products do not contain any of the candidate list-SVHCs above the concentration 

limits set forth obliging us to inform recipients. Changes regarding this issue would be advised 

to you according to laws and regulations. Because of our broad array of products and due to 

the fact that we are depending on our suppliers compliance to fulfil their legal obligations, 

too, you will certainly understand that we are not able to give further legally binding 

declarations without further ado. 

 

REACH-implementation and REACH-processes in our company 

Especially under the aspects of REACH and the new European Chemicals Policy our German 

umbrella as-sociation, the WSM Wirtschaftsverband Stahl- und Metallverarbeitung e.V. and 

our industry association organised a project group “REACH” which regularly informs us about 

public consultations, new added sub-stances (“SVHC”) to the candidate list and about the 

affectedness of our companies. 

German authorities as well as leading research institutes and scientific networks permanently 

analyse the range of use for the actual substances included in the candidate list (last update). 

According to these analysis for the time being, substances of very high concern for 

authorisation are unlikely to be included in our products. 

 

By sending you this information letter to fulfil our information obligations as a “supplier of an 

article” ac-cording to art. 33 par. 1 REACH we are following not just the statutory provisions, 

but we are also following the suggestions of our “Federal Ministry of Economics and 

Technology” (BMWi) as well as of our umbrella association WSM Wirtschaftsverband Stahl- 

und Metallverarbeitung e.V. and our industry association. 

 

We will inform you immediately about relevant changes to our products, to the supply 

availability and to the quality caused by REACH for the products and/or parts within our 

relationship with your company and will, in individual cases, propose appropriate measures 

for agreement with your company. 

 

Sincerely,  

 

 
 

Dr. T. Hafenrichter 
Managing Director / Purchasing 

Phone: 02351 9783-29 

Fax. 02351 9783-35 

thafenrichter@schriever-schrauben.de 


